Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 η 3η Αγέλη Αμαρουσίου στην εστία του Συστήματός μας κατασκεύασαν παραδοσιακούς χαρταετούς. Mε τη βοήθεια έμπειρων παλαιών εκπαιδευτών βαθμοφόρων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κατασκευάστηκαν χαρταετοί για κάθε λυκόπουλο. Τα λυκόπουλά μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στην κατασκευή των χαρταετών και να τους πάρουν στο τέλος για να τους δοκιμάσουν την Καθαρά Δευτέρα.
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή των χαρταετών ήταν τα εξής:
Οδηγίες κατασκευής:
Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές. Δένουμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται.
♦ Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σπάγκο , και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σπάγκο σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή. Φροντίζουμε όπως θα γυρίζουμε το σπάγκο, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.
♦ Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί, και το κόβουμε γύρω – γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών.
Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε να έχουμε έναν μοναδικό χαρταετό. Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλάμε με αλευρόκολλα (δηλ. αλεύρι με λίγο νερό).
♦ Σε δυο άκρα Α, Β και στο κέντρο Ο στερεώνουμε το σπάγκο, ενώ στα Δ και Ε την ουρά όπως στην παρακάτω εικόνα.Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το ύψος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει.
♦ Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε από λωρίδες 30-40 εκατοστών που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες, χρωματιστά χαρτιά ή χάρτινες κορδέλες, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο. Δένουμε την ουρά στο Ζ.
♦ Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι 3 κομμάτια σπάγκος δεμένος στα σημέια Α, Β και Ο. Στο σημείο της ένωσης Γ δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.
Ευχαριστούμε θερμά τους κους Γιάννη Μιχάλη και Στέφανο Αλευρά για την πολύτιμη τους βοήθεια.
Καλό πέταμα Χαρταετού!!!!
Ο Αρχηγό του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου
Νίκος Μπόγδανος